Deli

iPROM je v letu 2021 s svojimi tehnološkimi rešitvami za distribucijo oglasnih sporočil slovenskim uporabnikom digitalnih medijev prikazal dobrih 36 odstotkov več oglasov kot leto prej. Po številu prikazanih oglasov se je na prvo mesto med panogami prebila panoga finance, ki je zabeležila tudi največje – 28,18-odstotno – povečanje deleža glede na predlani. Panoga trgovina je z 18,84 odstotka zdrsnila na drugo mesto med panogami.

V letu 2021 smo v iPROMu zabeležili 36,04-odstotno povečanje prikazov vseh oglasov in 19,50-odstotno povečanje števila vseh oglasnih kreativ.

»V iPROMu število prikazanih oglasov v slovenskih digitalnih medijih spremljamo že od leta 2005. Po predlanskoletnem rekordnem, skoraj 50-odstotnem povečanju prikazov oglasov slovenskim uporabnikom digitalnih medijev je leto 2021 postreglo še z dodatno, 36-odstotno rastjo. Menim, da rast še ni zaključena in da bomo tudi letos priča podobnim odstotkom rasti,« komentira Tomaž Tomšič, vodja oddelka iPROM Labs.

Panoga finance v 2021 prehitela panogo trgovina in zabeležila največjo rast deleža prikazanih oglasov

Razdelitev deležev prikazanih oglasov v digitalnih medijih po panogah je v lanskem letu podobna kot v letu 2020, ko so zabeležili 50-odstotno rast prikazov. Med prvimi tremi panogami je prišlo do spremembe, saj se je panoga finance z 19 odstotki vseh prikazanih oglasov s tretjega mesta prebila na prvo mesto ter zabeležila izrazito, kar 28-odstotno rast. Panoga trgovina ji na drugem mestu sicer tesno sledi z 18,84 odstotki, zabeležila pa je štiriodstoten padec.

Tretje mesto je z več kot 15 odstotki zasedla panoga avtomobilizem, ki je zabeležila skoraj štiriodstotno rast, z več kot devetimi odstotki pa ji sledi panoga zabava in prosti čas, ki je zabeležila devetodstoten padec.

Največji padec med panogami je zabeležila panoga turizem, kjer se je delež prikazov znižal za 62 odstotkov in ki v letu 2021 predstavlja slabe tri odstotke vseh prikazov.

Deleži prikazanih oglasov v digitalnih medijih po panogah v letu 2021

Zanimanje za posamezne kategorije vsebin v slovenskih medijih je v valovanju

»Lani smo v iPROMu z uporabo tehnološke rešitve iPROM Cloud, ki dosega 90 odstotkov slovenske spletne populacije, začeli sistematično mesečno pripravljati analize zanimanja za različne kategorije vsebin v slovenskih digitalnih medijih. S temi analizami smo želeli identificirati ključne vsebine v slovenskih digitalnih medijih, ki so Slovence zanimale v posameznem mesecu. Letna analiza pa predstavlja celovit prikaz zanimanj za posamezne vsebinske kategorije, kjer je razvidno, da je zanimanje za posamezne vsebine močno odvisno od letnega časa, gospodarskih razmer in ukrepov v družbi. Lahko bi rekel, da je naše zanimanje v valovanju,« dodaja Tomšič.

Analiza dvajsetih najbolj zanimivih vsebinskih kategorij, ki so jih v letu 2021 prebirali uporabniki slovenskih digitalnih medijev, je tako pokazala, da so Slovenci največje zanimanje za poslovne vsebine izkazali med januarjem in majem ter med avgustom in decembrom; vsebine o zdravju in zdravem načinu bivanja so nas najbolj zanimale med januarjem in marcem ter oktobrom in decembrom; vsebine o turizmu so imele največji doseg med aprilom in septembrom; vsebine o stilu in modi pa so bile najbolj brane med marcem in junijem ter oktobrom in decembrom.

Analiza spremembe deleža zanimanja za vsebinske kategorije v slovenskih digitalnih medijih v letu 2021 po mesecih glede na povprečje

Moč zanimanja za medijske vsebine o poslu, zdravju, turizmu ter modi in stilu v slovenskih digitalnih medijih v letu 2021 glede na povprečje vsebinskega sklopa

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli

Arhiv

iPROM kontakt

Za več informacij se obrnite na:

Maja Gorjanc

Svetovalka za marketing