Deli

V Sloveniji je brskalnik Chrome na mobilnih napravah močno prevladal nad brskalnikom Safari, ugotavlja iPROM-ova raziskava. Chrome za brskanje po slovenskih spletnih medijih uporablja že 66 odstotkov mobilne populacije. Ta podatek potrjuje, da največ Slovencev na svojih mobilnih napravah uporablja operacijski sistem Android.

Slovenci za brskanje po spletu najraje uporabljajo Chrome

Uporaba brskalnika Chrome prednjači tako na stacionarnih kot mobilnih napravah, ugotavlja iPROM-ova raziskava o tehnoloških značilnostih uporabnikov slovenskih spletnih medijev. Raziskava je bila izvedena prek največje slovenske mobilne platforme iPROM Mobile, ki dosega skoraj tri četrt milijona slovenskih uporabnikov interneta in kar 90-odstotni delež mobilne populacije. Analiza obnašanja uporabnikov spleta na mobilnih napravah je potrdila, da je v Sloveniji za brskanje po spletu daleč najbolj priljubljen brskalnik Chrome. Po avgustovskih podatkih ga namreč za brskanje po spletu na mobilnih napravah uporabljata že dve tretjini oziroma 66 odstotkov slovenskih uporabnikov. Z 32 odstotki mu sledi brskalnik Safari, vse ostale brskalnike skupaj pa uporablja le dva odstotka uporabnikov.

Največ mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android

Prevlada Chroma na mobilnih napravah je odslikava izredno velikega deleža slovenskih uporabnikov, ki imajo na svojih napravah nameščen operacijski sistem Android – teh je 73 odstotkov. Ena četrtina ima v lasti Applov iPhone, ki ga poganja operacijski sistem iOS s primarnim spletnim brskalnikom Safari. Le dva odstotka uporabnikov slovenskih spletnih medijev do njih prek mobilnih naprav dostopa z drugimi operacijskimi sistemi.

Apple ne izgublja na priljubljenosti

Zanimivo je, da sta bila brskalnika Chrome in Safari še slabo leto nazaj izenačena, kar Tomaž Tomšič, direktor razvojnega oddelka v iPROM-u, takole pojasnjuje: »Pametni telefoni so bili še nekaj let nazaj precej dražji in so se v večji meri uporabljali v poslovne namene, zato je bilo v obtoku tudi več naprav podjetja Apple. Danes so razmere na trgu precej drugačne, saj lahko uporabniki izbirajo med več in cenejšimi pametnimi napravami, te pa povečini poganja Android.« Pri tem Tomšič poudarja: »Podatki ne govorijo, da je na trgu manj Applovih naprav. Njihov delež je, gledano v odstotkih, res nižji, a gre na račun tistih uporabnikov, ki so stare telefone zamenjali z novimi, pametnimi napravami, ki imajo v veliki večini primerov vgrajen operacijski sistem Android.«

Deli