Deli

LJUBLJANA, 28.11.2007    iPROM in Valicon sta v prvem tednu novembra med slovenskimi uporabniki interneta izvedla raziskavo medijske porabe različnih medijev. Izsledki raziskave kažejo, da posamezniki vse več časa posvečajo internetnim vsebinam. V delovnem tednu v povprečju 39 odstotkov medijskega časa namenjajo internetnim vsebinam, kot so brskanje po spletnih straneh, prebiranje e-pošte in gledanje videonovic, ob koncih tedna pa se ta delež nekoliko zmanjša na račun gledanja televizije in znaša v povprečju 37 odstotkov časa.

Med delovnim tednom posamezniki v povprečju poleg interneta dnevno porabijo največ časa za poslušanje radijskih postaj (19 %). Gledanju rednega televizijskega programa namenijo 17 odstotkov časa, za gledanje DVD- in drugih videoformatov pa porabijo v povprečju 11 odstotkov časa. Branje dnevnih časopisov in revij jim med ponedeljkom in petkom vzame zgolj 9 oziroma 5 odstotkov časa.

Delež porabe po posameznih medijih glede na celotno medijsko porabo v povprečnem dnevu od ponedeljka do petka (Vir: iPROM, Valicon, spletna raziskava, november 2007, n=865)

Opomba: Posameznik lahko istočasno uporablja več medijev. Izračunan je delež med vsemi porabljenimi minutami na vseh medijih.

Medijska poraba se ob koncu tedna spremeni v korist televizije (23 %), saj ji posamezniki v povprečju posvečajo več časa kot poslušanju radijskih postaj (15 %) in gledanju DVD- ali drugih videoformatov, za katere porabijo 14 odstotkov časa. Na račun tega se nekoliko zmanjša delež časa, namenjenega internetnim vsebinam (37 %) in branju časopisov ter revij (7 % oziroma 4 %).

Delež porabe po posameznih medijih glede na celotno medijsko porabo v povprečnem dnevu od sobote do nedelje (Vir: iPROM, Valicon, spletna raziskava, november 2007, n=865)

Opomba: Posameznik lahko istočasno uporablja več medijev. Izračunan je delež med vsemi porabljenimi minutami na vseh medijih.

O podjetju Valicon d.o.o.

Družba Valicon (www.valicon.net) je ena od vodilnih družb za trženjsko svetovanje na območju jugovzhodne Evrope. Družba je nastala aprila 2007 z združitvijo podjetij CATI iz Slovenije in Prizma Istraživanja iz Hrvaške. Valicon je specializiran za majhne trge, naročniku prilagojene rešitve, napredno metodologijo in poglobljen vpogled v naročnikovo področje delovanja. VALICON svojim naročnikom že danes nudi svoje storitve na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, prek izbranih partnerjev pa tudi v drugih državah jugovzhodne Evrope.

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli