Deli

Glede na izsledke iPROMove analize medijske potrošnje digitalnih vsebin se je zanimanje za slovenske digitalne medije med olimpijskimi igrami povečalo v povprečju za 20 odstotkov. Rekordna bera medalj slovenskih reprezentantov je potrošnjo povečala za povprečno 50 odstotkov, pri čemer jo je na najvišjih 95 odstotkov dvignilo olimpijsko zlato Primoža Rogliča na kronometru. Dosežena odličja naših športnikov so tudi podaljšala dolžino obiska, in sicer v povprečju za 12 odstotkov.

Še večjo obiskanost so digitalni mediji beležili med košarkarskimi tekmami, ko je bila ta v povprečju večja za 85 odstotkov. Ljubitelji športa so se med olimpijado na straneh slovenskih digitalnih medijev zadržali v povprečju za 7 odstotkov dlje kot običajno, ob nočni košarkarski tekmi proti nemški košarkarski reprezentanci pa je bila posamezna seja uporabnika daljša za kar 30 odstotkov.

Prikaz povečanja obiska slovenskih digitalnih medijev in časa - Tekmovalci - iPROM - Press

Prikaz povečanja obiska slovenskih digitalnih medijev in časa - Košarka - iPROM - Press

»Uporaba digitalnih medijev se je v zadnjih dveh letih močno zasidrala pri vseh generacijah, rast dosega slovenskih digitalnih medijev pa še naprej progresivno narašča. Doseg, ki ga je v preteklem letu močno spodbudila pandemija koronavirusa, v letošnjem letu pa olimpijske igre, je v današnjem razpršenem medijskem ekosistemu resnično edinstven,« je povedal Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labsa.

Rast obiska slovenskih digitalnih medijev v juliju 2021 - iPROM - Press

Rast obiska slovenskih digitalnih medijev v avgustu 2021 - iPROM - Press

Zanimanje za vsebine, povezane s pandemijo, upada v celotni regiji Adriatic

V primerjavi s prvim tromesečjem leta 2021 je v tretjem tromesečju dnevni doseg vsebin, povezanih s pandemijo koronavirusa, v Sloveniji upadel za 25,5 odstotka. Medtem ko je vsebine o tem v začetku leta dnevno spremljalo 19 odstotkov uporabnikov spletnih medijev, je v tretjem četrtletju takih le še 13 odstotkov.
Trend zanimanja za vsebine povezane s covidom-19 v obdobju od januarja 2021 do avgusta 2021 - iPROM - Press

V regiji Adriatic največji, 56,5-odstotni padec zanimanja za vsebine, povezane s koronavirusom, beležijo makedonski spletni mediji, sledijo jim avstrijski s 53,1-odstotnim upadom. Digitalni mediji v Bosni in Hercegovini so zabeležili 42,3-odstotno znižanje, madžarski 32-, albanski 26,5-, italijanski 24,4- ter srbski 23,1-odstotni upad branosti omenjenih vsebin. Hrvaški digitalni mediji v tretjem četrtletju glede na začetek letošnjega leta beležijo v povprečju 13,3-odstotni upad branosti vsebin, povezanih s koronavirusom. V Črni gori pa pandemija ostaja aktualna tema, saj je zanimanje za novice, povezane s tem, v primerjavi s prvim četrtletjem upadlo le za dober odstotek.

Uporabljena metodologija

Podatki za iPROMovo analizo medijske potrošnje v regiji Adriatic so bili zajeti in analizirani v obdobju od januarja 2021 do avgusta 2021. iPROM množico pridobljenih podatkov o vedenju uporabnikov beleži in obdeluje prek tehnološke platforme iPROM Cloud. Analiza je bila izvedena na vzorcu 21 milijonov uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajemala 22 milijard meritvenih zahtevkov.

Deli