Deli

Microsoftov brskalnik Edge je v letošnjem letu prehitel Firefox in na trgih jugovzhodne Evrope ter v Nemčiji in Avstriji postal drugi najbolj priljubljen brskalnik, takoj za vodilnim brskalnikom Chrome. V tej regiji uporabniki do vsebin v digitalnih medijih dostopajo prek mobilnega telefona, za bolj aktivno prebiranje digitalnih medijskih vsebin pa še vedno uporabljajo računalnike. Med mobilnimi operacijskimi sistemi prevladuje Android, na računalnikih pa Windows, kaže iPROMova analiza tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih medijev v regiji jugovzhodne Evrope (Italija, Slovenija, Hrvaška, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo in Albanija) ter v Nemčiji in Avstriji.

Microsoft Edge kot drugi najbolj priljubljen brskalnik v regiji jugovzhodne Evrope ter Nemčiji in Avstriji, prvo mesto ohranja Google Chrome

Brskalnik Edge je na trgih jugovzhodne Evrope ter v Nemčiji in Avstriji močno pridobil na pomembnosti in si s povprečnim 14-odstotnim deležem prislužil skupno drugo mesto po številu uporabnikov, kažejo podatki aktualne iPROMove analize, ki jo je družba iPROM izvedla julija 2023.
Prvo mesto v tej regiji še vedno zaseda brskalnik Chrome, ki se ponaša z visokim povprečnim 65-odstotnim deležem, medtem ko je brskalnik Firefox z 10-odstotnim deležem zdrsnil na tretje mesto.

»Brskalnik Microsoft Edge zaradi povezave z operacijskim sistemom Windows 11, nenehnih izboljšav varnosti, stabilnosti in zmogljivosti, prehoda na arhitekturo Chromium ter nenazadnje tudi zaradi uporabniškega vmesnika, ki omogoča uporabo umetne inteligence za boljšo uporabniško izkušnjo brskanja po spletu, med spletnimi brskalniki pridobiva na priljubljenosti in konkurenčnosti. Uporabnikom, ki so že navajeni Chroma, na istem motorju brskalnika omogoča identično ali celo boljšo izkušnjo, predvsem pa omogoča uporabo istih vtičnikov, kar je pospešilo njegovo priljubljenost. Poenostavil je tudi prehajanje uporabnika s Chroma ali Firefoxa, kar pomeni, da za povprečnega uporabnika odpade potreba po namestitvi dodatnega brskalnika, saj so vse ključne prednosti Chroma že vključene v Edge,« je rezultate aktualne analize komentiral Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labs v družbi iPROM.

Dele ž povprečne uporabe brskalnikov na računalnikih v JV Evropi, Nemčiji in Avstriji

Brskalnik Edge je bolj priljubljen v Nemčiji, Avstriji in Italiji

iPROMova analiza uporabnikov digitalnih medijev razkriva geografske razlike v uporabi brskalnikov po državah, zajetih v analizo. Brskalnik Chrome je najbolj razširjen v večini držav, vključenih v analizirane regije, najbolj razširjen pa je v Severni Makedoniji, kjer dosega 71-odstotni delež.

Edge pridobiva na priljubljenosti v vseh državah, zajetih v analizo, najbolj priljubljen je v Nemčiji, Avstriji in Italiji, v ostalih analiziranih državah (Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora) pa je odstotek uporabe nekoliko nižji. Kljub tem razlikam Edge na vseh trgih, vključenih v raziskavo, vseeno zavzema drugo mesto med brskalniki, kar priča o njegovi vse večji konkurenčni prednosti v analizirani regiji. Ostali brskalniki – Firefox, Safari in alternative – imajo namreč precej manjši tržni delež v primerjavi z omenjenima vodilnima brskalnikoma.

Delež povprečne uporabe brskalnika Edge v državah JV Evrope, Nemčiji in Avstriji - iPROM - Sporočilo za medije - Share

Uporabniki v jugovzhodni Evropi, Nemčiji in Avstriji do vsebin v digitalnih medijev večinoma dostopajo prek mobilnih naprav

iPROMova aktualna analiza je osvetlila tudi dinamiko uporabe mobilnih naprav v primerjavi z namiznimi računalniki pri dostopu do vsebin digitalnih medijev.

Podatki kažejo, da uporabniki spleta v analizirani regiji do vsebin v digitalnih medijih dostopajo v večji meri (v povprečju v 72 odstotkih) prek mobilnih naprav, medtem ko slaba tretjina (28 odstotkov) uporabnikov vsebino v digitalnih medijih prebira prek računalnikov.

Delež naprav, ki jih uporabniki uporabljajo za dostop do vsebin v digitalnih medijih v JV Evropi, Nemčiji in Avstriji - iPROM - Sporočilo za medije

Namizni računalniki ostajajo naprava za poglobljeno prebiranje vsebin na spletu

Kljub temu da je mobilni telefon postal prva naprava pri prebiranju vsebin v digitalnih medijih, je iPROMova analiza intenzivnosti dejavnosti brskanja pokazala, da je na namiznih računalnikih dejavnost uporabnikov za več kot dvakrat (2,3-krat) višja v primerjavi s tisto na mobilnih napravah.

»Mobilni telefon je postal naš zvesti sopotnik, a hkrati ne smemo prezreti dejstva, da kljub povečani uporabi mobilnih naprav za obsežnejše pregledovanje in interakcijo z digitalnimi vsebinami uporabniki še vedno pogosteje uporabljajo namizne računalnike. Zato moramo pri snovanju digitalnih strategij upoštevati različne naprave in uporabnike učinkovito nagovoriti tako z mobilnimi kot namiznimi oglasnimi formati,« še dodaja Tomšič.

Na računalnikih prevladuje operacijski sistem Windows, na mobilnih napravah pa Android

Analiza uporabe operacijskih sistemov v omenjeni regiji je razkrila prevladujoč položaj operacijskega sistema Windows na računalnikih s povprečnim 81-odstotnim deležem, sledita mu Mac OS s povprečnim 15-odstotnim deležem in Linux s 3-odstotnim.

Na mobilnih telefonih pa v analizirani regiji prevladuje uporaba operacijskega sistema Android s povprečnim 77-odstotnim deležem, medtem ko iOS zaseda slabo četrtino (z 22-odstotnim deležem).

Dele ž uporabe različic operacijskih sistemov na računalnikih v JV Evropi, Nemčiji in Avstriji - iPROM - Sporočilo za medije

Uporabljena metodologija

Letošnja iPROMova analiza je bila izvedena na vzorcu 38,7 milijona regijskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajela 28,3 milijarde meritvenih zahtevkov. iPROM pridobljene podatke o vedenju uporabnikov spleta beleži in obdeluje s tehnološko platformo iPROM Programmatic Platform, ki jo uporablja na trgih jugovzhodne Evrope (Italija, Slovenija, Hrvaška, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo in Albanija) ter na nemškem in avstrijskem trgu. Prek platforme iPROM Programatic Platform družba iPROM dosega skupaj 95 odstotkov (približno 152,5 milijona) aktivnih uporabnikov digitalnih medijev.

Deli