Deli

Microsoftov brskalnik Edge je v letošnjem letu prehitel Firefox in na trgih jugovzhodne Evrope ter v Nemčiji in Avstriji postal drugi najbolj priljubljen brskalnik, takoj za vodilnim brskalnikom Chrome. V tej regiji uporabniki do vsebin v digitalnih medijih dostopajo prek mobilnega telefona, za bolj aktivno prebiranje digitalnih medijskih vsebin pa še vedno uporabljajo računalnike. Med mobilnimi operacijskimi sistemi prevladuje Android, na računalnikih pa Windows, kaže iPROMova analiza tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih medijev v regiji jugovzhodne Evrope (Italija, Slovenija, Hrvaška, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo in Albanija) ter v Nemčiji in Avstriji.

Delež uporabe brskalnikov na računalnikih maja 2023 - iPROM - Sporočilo za medije

Med brskalniki prevladuje Chrome, na drugem mestu mu z močnim naskokom sledi Edge

Iz najnovejše analize uporabnikov spleta, ki jo je družba iPROM izvedla maja 2023, je razvidno, da je Edge prehitel brskalnika Safari in Firefox, kar je nedvomno pomemben dosežek za Microsoft. Analiza podatkov kaže, da so Edge v enakem obdobju leta 2022 uporabljali dobri 4 odstotki uporabnikov, v maju 2023 pa je ta delež narasel na skoraj 17 odstotkov (16,9 %). Firefox, ki je maja 2022 zasedal drugo mesto, je doživel rahel upad, saj se mu je delež uporabe zmanjšal z dobrih 18 na 15 odstotkov (15,09 %). Safari je prav tako zabeležil manjši, komaj opazen upad (7,2 %). Največji upad je zabeležil Chrome (9 odstotnih točk – na 56,24 %), kar nakazuje na prehod uporabnikov k Microsoftovemu brskalniku Edge.

»Vzpon uporabe brskalnika Edge ima več verjetnih razlag, med najbolj pomembnimi dejavniki pa je vgradnja umetne inteligence v funkcionalnosti brskalnika in povezava z iskalnikom Bing, kar je močno izboljšalo uporabniško izkušnjo in uporabnike spodbudilo k širši uporabi. K njegovi rasti  so prav tako prispevali hitrost delovanja posodobljenega brskalnika Edge in njegova privzeta uporaba v operacijskem sistemu Windows 11,« je rezultate aktualne analize komentiral Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labs v družbi iPROM.

Razmerje med mobilnim in namiznim dostopom ostaja na enaki ravni kot lani

Za razliko od prejšnjih let, iPROMova raziskava letos prvič ni zabeležila rasti dostopa do spletnih medijev na mobilnih napravah, saj je delež mobilnega dostopa med majem 2022 in majem 2023 ostal na približno enaki ravni kot v enakem obdobju lani (79,7 %).

»To lahko pripišemo zrelosti mobilne tehnologije in dejstvu, da za poglobljeno pregledovanje vsebin še vedno uporabljamo namizne računalnike, saj je aktivnost brskanja na računalnikih še vedno dvakrat višja kot na mobilnih napravah,« dodaja Tomšič.

Delež naprav, s katerimi uporabniki dostopajo do vsebin v slovenskih digitalnih medijih maja 2023 - iPROM - Sporočilo za medije

Med operacijskimi sistemi prevladujeta Windows in Android

Pri operacijskih sistemih na namiznih in prenosnih računalnikih so številke skoraj enake kot lani. Operacijski sistem Windows ima približno 85-odstotni delež, MacOS zaseda približno 10-odstotni delež in operacijski sistem Linux je osvojil delež v višini 5 odstotkov. Pri mobilnih napravah pa je iPROMova aktualna analiza pokazala enake podatke kot lani, saj dobra četrtina uporabnikov uporablja Applove operacijske sisteme iOS (28,8 %), Android pa 71, 2 odstotka uporabnikov.

Delež uporabe operacijskih sistemov na mobilnih napravah maja 2023 - iPROM - Sporočilo za medije

Uporabljena metodologija

iPROM pridobljene podatke o vedenju uporabnikov spleta beleži in obdeluje s tehnološko platformo iPROM Cloud, analizo pa pripravlja že od leta 2004. Letošnja analiza je bila izvedena na vzorcu 1,66 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajela 19,4 milijarde meritvenih zahtevkov.

Deli