Deli

Trženjsko svetovalna in raziskovalna družba Valicon in podjetje iPROM sta poleti 2010 izvedla spletno raziskavo o področjih zanimanja uporabnikov interneta. Raziskava je pokazala, da se je internet usidral že v vse vidike življenja. Najpogostejše aktivnosti, ki jih uporabniki opravljajo na internetu, so še vedno branje dnevnih novic in iskanje informacij s pomočjo iskalnikov. Poleg tega na dnevni ravni relativno visok delež uporabnikov uporablja internet za ogled video posnetkov, poslušanje glasbe, uporabo družabnih omrežij in aplikacij za takojšnje komuniciranje. Slednji dve aktivnosti imata na dnevni ravni več kot tretjino uporabnikov.

Skoraj dve tretjini uporabnikov se pred nakupom izdelkov vsaj občasno informira o izdelku, katerega namerava kupiti. Delež je tako visok, da lahko predvidimo, da bo internet najverjetneje v naslednjih letih tudi bolj intenzivno vplival na nakupno vedenje potrošnika oziroma na transparentnost in konkurenčnost trga.

Doseg posameznih aktivnosti na internetu na dnevnem, mesečnem in občasnem nivoju (vir: Valicon & iPROM, 2010)

Narava uporabe interneta preko dneva kaže, da se aktivnosti glede na čas v dnevu sicer nekoliko razlikujejo, po drugi strani pa je struktura uporabe v delovnem tednu in med vikendom precej podobna.

Med tednom je zjutraj na internetu že 22% anketiranih uporabnikov, v dopoldanskem času ta delež doseže 38%. Med vikendi je ta delež nekoliko nižji, in sicer 17% zjutraj in 35% dopoldne. Uporaba doseže višek v popoldanskem času, ko v povprečju tako med tednom kot med vikendom, internet uporablja dve tretjini anketiranih uporabnikov.

Zjutraj anketirani uporabniki največ pregledujejo elektronsko pošto, medtem ko v popoldanskem in večernem času nekoliko bolj pridejo do izraza aktivnosti kot so pregledovanje video vsebin in druženje v spletnih skupnostih. Med vikendom so aktivnosti bolj enakomerno razporejene preko celega dne.

Aktivnosti na internetu na delovni dan in Aktivnosti na internetu med vikendom

Mlajše generacije so tiste, ki v zadnjem času spreminjajo naravo uporabe interneta. Mlajši v večji meri uporabljajo internet kot medij, ki omogoča nove aktivnosti (npr. spletne skupnosti), za starejše generacije anketiranih uporabnikov pa je značilna uporaba interneta na ravni storitev, ki so že prej obstajale »off-line« (npr. branje novic, malih oglasov ipd.). Tako je delež tistih, ki na internetu najpogosteje prebirajo novice, med starejšimi anketiranimi uporabniki skoraj 30%, med mlajšimi pa zgolj 10%. Po drugi strani pa spletne skupnosti najpogosteje obiskuje 28% mlajših in samo 7% starejših anketiranih uporabnikov.

Najpogostejše aktivnosti na internetu glede na starost uporabnikov (vir: Valicon & iPROM, 2010)


Metodološki poudarki

Zbiranje podatkov je potekalo poleti 2010. Anketirance smo k anketi povabili preko oglasnih pasic na različnih spletnih medijih skozi omrežje IPROM, s katerimi smo pokrili veliko večino uporabnikov spleta v Sloveniji, ter v okviru našega spletnega panela anketirancev Jazvem.si.

Sistem anketiranja onemogoča zlorabo ankete za morebitno organizirano glasovanje, saj se nadzira tako čas izpolnjevanja kot število anket, opravljenih iz istega IP naslova.

Na anketo je odgovorilo 940 oseb. Rezultati so korigirani z uteževanjem tako, da odražajo strukturo slovenske populacije v starosti od 15 do 65 let glede na spol, starost, izobrazbo, regije in strankarske preference. Delež uporabnikov interneta v populaciji od 15 do 65 let v Sloveniji je 63% (vir: NRB 2009/10), kar je dovolj visoko za posploševanje rezultatov na populacijo.

O družbi Valicon

Valicon je ena od vodilnih družb za trženjsko svetovanje in raziskave na območju jugovzhodne Evrope. Valicon je specializiran za majhne trge, naročniku prilagojene rešitve, napredno metodologijo in poglobljen vpogled v naročnikovo področje delovanja. Osnovna dejavnost družbe je trženjsko svetovanje na podlagi trženjskih raziskav. Znanja in spretnosti zaposlenih segajo v discipline, kot so upravljanje z znamkami, svetovanje mendžmentu, inovacije, mediji, napovedovanje trendov, spletne strategije in data mining. Valicon svojim naročnikom že danes nudi svoje storitve na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, preko izbranih partnerjev pa tudi v drugih državah jugovzhodne Evrope.

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli