Deli

za-lažje-spremljanje-in-merjenje-uspeha-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Anja-Molan

Ena ključnih prednosti interneta je vsekakor njegova sledljivost in merljivost. Ne glede na to, ali gre za prikazno oglaševanje, upravljanje družbenih medijev, pošiljanje tedenskih e-novic ali spletne odnose z javnostmi, vedno lahko določimo ključne indikatorje uspeha svojih dejavnosti ter jih spremljamo in merimo. S tem lahko tako sebi kot svojim nadrejenim upravičimo naložbo v internet ter predvsem ustrezno optimiziramo in prilagodimo svoje dejavnosti.

Ali veste, katera objava na Facebooku vam je v prejšnjem tednu prinesla največ obiska na spletni strani? Katero e-sporočilo je imelo najvišjo stopnjo konverzije nakupa? Ali so si uporabniki, ki so prišli na stran prek oglasov, ogledali vaš video? Se prijavili na e-obveščanje? Koliko sledilcev na Twitterju dejansko klikne na objavo z vašega bloga?

Odgovore na vsa ta vprašanja je precej zapleteno najti, če za to nimamo pravih orodji in strategij za sledenje ter merjenje svojega uspeha. Na srečo so tu kode UTM, ki nam olajšajo dodelitev uspeha po posameznih marketinških/oglaševalskih dejavnostih na internetu.

Spoznajte kode UTM

Kode UTM oziroma parametri UTM so delčki besedila, ki ga dodamo na koncu URL-ja, ki mu želimo slediti. Primer povezave s kodo UTM (odebeljen del URL-ja):
http://blog.iprom.si/blog/2014/04/?utm_source=Facebook&utm_medium=objava&utm_campaign=aprilski_blog

Dodatek k URL-ju ne vpliva na vsebino na spletni strani, ampak le posreduje podatke našemu analitičnemu programu o uporabnikih, ki so prišli na iPROM Blog prek izbranega kanala in kampanje. Pri pregledu statistik spletnega mesta nam to omogoča, da natančno vemo, koliko časa so se ti uporabniki zadržali na strani, ali so prebrali še kakšen drug zapis, se prijavili na naše pošiljanje e-novic in podobno.

S kodami UTM lahko sledimo 5 parametrom:

1. Kampanja (campaign)

Parameter, ki nam omogoča, da povežemo v eno skupino vse dejavnosti, ki so vezane v eno kampanjo.

Primer: utm_campaign=aprilski_blog, utm_campaign=promocijski_kuponi

2. Vir obiska (source)

Pove nam, s katerega spletnega mesta obisk prihaja.

Primer: utm_source=Facebook, utm_source=dnevnik

3. Medij (medium)

Nakazuje na tip marketinških dejavnosti (oglaševanje cpc, objava na Facebooku, e-novice …).

Primer: utm_medium=banner_cpc, utm_medium=newsletter

4. Vsebina (content)

Opcijski parameter, s katerim lahko dodatno označimo vsebino in tako na primer testiramo dve različni kreativi oglasov ali poziciji ipd.

Primer: utm_content=izdelek_kava, utm_content=izdelek_mleko

5. Ključna beseda (keyword)

Prav tako opcijski parameter za pomoč pri sledenju oglasov v iskalniku.

Primer: utm_keyword=pralni+stroj

Pri sestavljanju kod UTM imamo proste roke in jih lahko oblikujemo iz osnovnih parametrov (kampanja, vir obiska, medij) ali dodajamo opcijske parametre (vsebina, ključna beseda), pri tem pa je zelo priporočljivo, da vodimo evidenco vseh uporabljenih UTM-jev in jih ustrezno strukturiramo.

Kode UTM lahko sestavimo ročno, se pa na spletu najdejo orodja, ki nam omogočajo hitrejšo in bolj enostavno pripravo. Eno izmed njih je Google UTM Builder.

Priporočljivo je, da kode UTM pripravlja ena oseba v podjetju, pri tem pa upošteva, da se uporabljajo v kampanjah enaki izrazi za iste kanale, vire obiska in medije. To bo omogočilo lep in jasen pregled statistik v analitičnem programu ter nam olajšalo delo pri merjenju in analizi uspeha naših digitalnih dejavnosti.

Deli

O avtorju

Anja Molan, strokovnjakinja na področju spletne analitike, zaposlena kot Marketing Operations & Demand Generation Manager v podjetju NiceLabel.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv