Deli

YouTube, ki ima trenutno 1,5 milijarde prijavljenih gledalcev mesečno, je na konferenci ustvarjalcev spletnega videa VidCon predstavil številne novosti.

YouTube ponudil VR format in navpični video - iPROM - Novice iz sveta

YouTube je na konferenci ustvarjalcev spletnega videa VidCon predstavil vrsto novosti. Postregel je tudi z uradno številko mesečnih aktivnih uporabnikov, čemur se je dolgo izogibal. Trenutno ima 1,5 milijarde prijavljenih gledalcev mesečno, kar je izjemna številka. Zato je omenjena platforma, kljub vse večji konkurenci s strani Facebooka, še vedno ključen naslov za spletni video. V povprečju gledalci YouTuba samo prek mobilnih naprav videe spremljajo več kot eno uro dnevno.

YouTube z novim formatom virtualne resničnosti

YouTube je predstavil nov format virtualne resničnosti, poimenovan VR180. S prepolovitvijo vidnega polja želi YouTube zmanjšati oviro za vstop na področje vsebin virtualne resničnosti. »Ta format prinaša 3D-video ob 180-stopinjskem zajemu. Video ustvarjalci morajo poskrbeti samo za snemanje stvari pred sabo, gledalci pa dobijo veličastno izkušnjo z uporabo naprave VR,« je povedala Susan Wojcicki, izvršna direktorica YouTuba.

Ker se morajo ustvarjalci osredotočiti le na polovico obsega vidnega polja, je snemanje cenovno dostopnejše in logistično enostavnejše. Izkušnja gledalcev je seveda omejena, a pogosto – sploh v tej fazi razvoja virtualne resničnosti – je obračanje cele glave ali telesa ob gledanju posnetkov precej neprikladno. Druga ključna prednost omejitve videoposnetka na 180 stopinj pa je zmanjšanje količine podatkov.

Možnost navpičnega gledanja videoposnetkov

YouTube si prizadeva tudi za možnost navpičnega gledanja videoposnetkov, saj podatki kažejo, da si številni uporabniki video vsebine ogledujejo na ta način. Snapchat je bil prvi, ki je ponudil možnost navpičnega formata. Sledile so mu tudi druge platforme, kot sta Instagram Stories in Facebook, ki je nedavno skladno s trendi uporabe izboljšal svoje možnosti navpičnega gledanja videa.

Naj bo ustvarjalcem vsebin všeč ali ne, podatki kažejo, da potrošniki ne obračajo svojih telefonov za ogled videa – poročilo MOVR Mobile OverView iz decembra 2014 kaže, da uporabniki pametnih telefonov svoje naprave držijo navpično 94 odstotkov časa in si na ta način tudi ogledujejo različne vrste vsebin.

YouTube postaja prava alternativa TV-ju

YouTube si želi razširiti tudi funkcijo sporočanja znotraj aplikacije ter možnost skupne rabe, ki ju je predstavil januarja, na kanalu YouTube Red pa želi ponuditi bolj ekskluzivne vsebine. Doslej so na tem kanalu predstavili 37 izvirnih serij in filmov, ki so ustvarili približno četrt milijarde ogledov.

YouTube s temi koraki stopa proti cilju, da postane prava alternativa TV-ju. To mu bo prineslo pomembne prednosti, glede na to, da je TV-oglaševanje še vedno precej vredno – samo v ZDA 70 milijard USD. Podobno želita doseči tudi Facebook in Twitter, a YouTube s statusom spletne video platforme in z razvojem TV-paketov orje ledino.

»Še ne dolgo nazaj je bila uporaba vertikalnega videa znak amaterstva, sedaj pa se je to predvsem z aplikacijo Snapchat spremenilo. Medijska industrija je začela resno jemati vertikalni video, saj nam po raziskavah omogoča boljše rezultate, predvsem kar se tiče oglaševanja. Uporabnikom pa hkrati omogoča veliko boljšo uporabniško izkušnjo. Iz perspektive pripovedovanja zgodb (t. i. storytelling) je celozaslonski format veliko bolj učinkovit in interaktiven, saj odstrani moteče elemente z zaslona,« dodaja Slaven Petrovič, spletni medijski načrtovalec.

Deli

Arhiv