Deli

Uporaba digitalnih medijev se povečuje, zato se tudi naložbe v digitalne medije strmo povečujejo. Do konca leta 2018 je ocenjeno, da bodo naložbe v digitalne oglase v ZDA dosegle 107,3 milijarde dolarjev, naložbe v TV oglaševanje pa 69,87 milijard dolarjev.

Trend: vse več podjetij se odloča za vzpostavitev lastnih oddelkov za programatični medijski zakup - iPROM - Novice iz sveta

Oglaševalci si stalno prizadevajo za bolj učinkovite oglaševalske akcije, izvedene v okoljih, ki se ujemajo s podobo blagovne znamke. Ker se uporaba digitalnih medijev eksponentno povečuje, oglaševalci vedno bolj vlagajo v digitalno oglaševanje, da bi dosegli potrošnike in se z njimi čim bolj povezali. Po oceni eMarketerja naj bi naložbe v digitalno oglaševanje za leto 2018 znašale 107,3 milijarde dolarjev, naložbe v televizijsko oglaševanje pa 69,87 milijarde dolarjev.

Razvoj sistemov za spremljanje, napredna analitika in razvoj kadrov za nadzorovanje upravljanja digitalnih medijskih programov so privedli do tega, da je programatično oglaševanje postalo norma v digitalnem oglaševanju.
V zadnjih letih je kar nekaj blagovnih znamk vzpostavilo svoj oddelek za medijski zakup, saj se zavedajo pomena zbiranja in uporabe lastnih podatkov ter upravljanja oglasnih kampanj interno.

Združenje nacionalnih oglaševalcev je v anketi, ki jo je opravilo konec leta 2017, ugotovilo, da 35 odstotka blagovnih znamk krepi ekipo za programatični zakup digitalnih medijev in posledično omejuje vlogo zunanjih agencij.

Novi trend prevzemanja odgovornosti za programatični zakup je predstavljan v večih študijah ključnih deležnikov v digitalnem ekosistemu. Študija podjetja Adobe, objavljena decembra 2017, je na primer napovedala, da bo do leta 2022 kar 62 odstotka blagovnih znamk preneslo programatični zakup medijev v hišo.

eMarketer za leto 2018 ocenjuje, da bo 82,5 odstotka prikaznega oglaševanja zakupljenega programatično, od tega kar 83 odstotka na mobilnih napravah. Po ocenah naj bi do leta 2020 delež programatičnega medijskega zakupa zrasel na 86,2 odstotka celotnega prikaznega oglaševanja.

Programatično televizijsko oglaševanje vztrajno raste

Programatično oglaševanje se počasi uvaja tudi na področje televizijskega oglaševanja. Po raziskavi oglaševalcev, ki jo vodita družbi Cowen in Company, predstavlja tradicionalna televizija že 12 odstotkov vseh medijev, ki se zakupijo programatično.

Trend vzpostavitve lastnih oddelkov za programatični zakup medijev med oglaševalci narašča

Raziskava Advertiser Perceptions Omnibus (2018) je pokazala, da 70 odstotkov blagovnih znamk trenutno izvaja programatični zakup oglasov, bodisi v celoti bodisi delno znotraj podjetja (45 %) bodisi prek svojih medijskih agencij (25 %).

V omenjeni raziskavi je bilo še ugotovljeno, da je skoraj ena petina (18 %) blagovnih znamk, vključenih v raziskavo, v celoti prevzela izvajanja programatičnega medijskega zakupa, 47 % blagovnih znamk pa se je odločilo za delno izvajanje programatičnega zakupa medijev znotraj podjetja, del pa še vedno zakupuje zunanja agencija. Manjši delež anketiranih podjetij (13 %) se je odločilo, da programatičen zakup medijev v celoti zaupajo podizvajalcem oz. opravljajo zakup digitalnih medijev prek agencij za medijski zakup.

Deli

Arhiv