Deli

Tehnologija 5G, pametna očala, umetna inteligenca in internet stvari so najpomembnejši trendi, ki bodo krojili prihodnost na področju mobilne tehnologije.

Tehnologija 5G, umetna inteligenca in internet stvari bodo krojili prihodnost-iPROM-Novice iz sveta

Na svetovnem kongresu mobilne telefonije Mobile World Congress (MWC), ki poteka vsako leto v Barceloni, so predstavljeni tako najnovejši pametni telefoni kot novi trendi na področju mobilne tehnologije. Letošnji kongres, ki so se ga z izjemo Appla udeležile vse velike blagovne znamke mobilne telefonije, je gostil inovacije z vsega sveta. Te so odražale osnovno vlogo mobilnih telefonov v življenju več milijard ljudi in gibalo za vsako razvijajočo se inovacijo.

V nadaljevanju si preberite nekaj najpomembnejših trendov.

Naslednja generacija: čipi 5G

Tehnologija 5G se hitro bliža in bo pomembno vplivala na vse industrije po celem svetu. Huawei je napovedal svoj prvi čip 5G, ki bo mobilnim napravam podjetja omogočil dostop do naslednje generacije mobilnih omrežij. Huawei Balong 5G01 naj bi bil po trditvah podjetja prvi čip, ki podpira nov standard 3GPP za omrežja 5G in lahko prenaša podatke s hitrostjo 2,3 Gb/s. Nova generacija mobilnih omrežij obljublja pomemben preskok glede hitrosti prenosa, ki jih nudijo trenutno uporabljana omrežja LTE. A potrebnih bo še nekaj let, preden se bo uporabnost še razširila.

Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko zaradi napredka, narejenega na področju tehnologije 5G, potencialni kupci preložili nakup novega pametnega telefona do leta 2019, ko se pričakuje, da bodo naprave 5G širše dostopne.

Spet pametna očala?

Po sramotni polomiji očal Google Glass bi lahko najnovejši razvoj na tem področju spremenil splošno mnenje. Očala, ki v resnici niso par očal, ampak strojna platforma, so pripravljena na prilagoditev s poljubnim številom tipal in načinov vnosa, nato pa jih bo mogoče tržiti za uporabo v športu, v industriji ali celo za vsakodnevno nošenje. Prihajajo iz Tooza, skupnega podjetja družb Zeiss in Deutsche Telekom, ter podpirajo povezave 5G, ki trenutno še ne obstajajo, tehnologija pa je še v razvoju.

V središču: umetna inteligenca

Brezžična industrija meni, da lahko razvijajoče se tehnologije, kot je umetna inteligenca (AI), pomagajo pri ustvarjanju novih izdelkov in novih prihodkovnih tokov, saj tradicionalna prodaja upada. Obstaja upanje, da lahko umetna inteligenca z bolj natančnim napovedovanjem potreb pripomore k učinkovitejšim omrežjem ter z nadomeščanjem delavcev s klepetalnimi boti zmanjša stroške storitev.

Krilatica: internet stvari

Danes se je skoraj nemogoče izogniti izrazom, kot so virtualna in obogatena resničnost, tehnologija veriženja blokov ter internet stvari. Svetovni izdatki za obogateno in virtualno resničnost naj bi v letošnjem letu dosegli 17,8 milijarde USD, kar glede na podatke raziskovalne družbe IDC predstavlja 95-odstotno rast v primerjavi z letom prej.

Internet stvari je veliko pozornosti namenil vsebinam, kot so upravljanje, povezljivost in tipala, ki jih uporabljajo računalniki na robu omrežja, da bi vse postalo »pametno«. Obstajajo številne aplikacije, ki lahko upravljajo vsa ta tipala.

Tudi digitalna preobrazba, ki jo poganja internet stvari, je pomembna tema. Seveda o internetu stvari ne moremo govoriti, ne da bi ob tem omenili tudi velike podatke in umetno inteligenco.

Digitalne in mobilne tehnologije spreminjajo svet. V svetu oglaševanja programatični ekosistem čaka na implementacijo teh razvijajočih se tehnologij, predstavljenih na kongresu MWC, s katerimi bo izboljšal uporabniško izkušnjo.

Deli

Arhiv