Deli

Raziskava Spletni trgovec leta 2015 je preverjala, kako različni kanali, kot so oglaševanje, promocijske vsebine, direktni marketing in promocija na prodajnih mestih, vplivajo na nakupno odločanje spletnih kupcev. Podatki, pridobljeni na splošnem vzorcu slovenskih uporabnikov spleta, kažejo, da je bilo lani najučinkovitejše oglaševanje, ki je spodbudilo nakupne odločitve skoraj polovice spletnih kupcev.

Spletni trgovec leta 2015 - spletni oglasi delujejo! - iPROM Novice iz sveta

Namen raziskave Shopper’s Mind Slovenija 2015, ki sta jo izvedla Ceneje in Valicon, je bil ugotoviti, kateri kanali oz. spodbude delujejo na spletne kupce v njihovem nakupnem procesu. Podatki, ki so bili pridobljeni na reprezentativnem vzorcu uporabnikov spleta, na spletnem panelu JazVem, so pokazali, da je bilo lani s 43 odstotki najučinkovitejše pri spodbudi spletne nakupne odločitve oglaševanje, precej za njim na drugem mestu s 15 odstotki različne promocijske vsebine, na tretjem pa s sedmimi odstotki promocija na prodajnih mestih.

Kateri kanal je bil prvi vir informacij za potrošnike, ki so za nazadnje kupljeni izdelek izvedeli prek oglaševanja?

Graf2-kanal-vir-informacij

Vir: Consumer Barometer 2015

Poglobljeni pregled posameznih virov informacij pokaže, da so se za najučinkovitejše izkazali spletni oglasi (pasice ali bannerji), ki so k spletnemu nakupu spodbudili skoraj petino spletnih kupcev, s 15 odstotki so sledili oglasi na družbenih omrežjih in takoj za njimi s 14 odstotki oglasi AdWords. Precej daleč za naštetimi oblikami oglaševanja so bili televizijski oglasi z manj kot desetino in oglasi v revijah z zgolj 3 odstotki.

Je pa raziskava pokazala na nekatere razlike med kategorijami izdelkov. V kategoriji oblačil in obutve se je lani 35 odstotkov spletnih kupcev za zadnji nakup odločilo s pomočjo oglasa na družbenem omrežju, skoraj petina na osnovi spletnega oglasa ali direktne e-pošte. Rezultati podobno kažejo v kategoriji lepote in zdravja.

Družbena omrežja so najučinkovitejši oglaševalski kanal tudi v kategoriji telefonija in IT-oprema, v kateri so oglasi na družbenih omrežjih k nakupu spodbudili skoraj 20 odstotkov kupcev, s 15 odstotki jim sledijo oglasi AdWords in pasice, podobno je tudi v skupini športne opreme, v kateri rezultati kažejo 20 odstotkov za oglaševanje na družbenih omrežjih ter 16 odstotkov za oglasne pasice.

V skupini avdio-video izdelkov je skoraj 40 odstotkov kupcev navdih za zadnji nakup našlo v oglasih AdWords, s čimer ta tip oglaševanja močno prednjači pred drugimi. Oglaševanje AdWords je bilo vodilno še v skupini avto-moto.

Vpliv različnih spodbud pri nakupnem odločanju na spletu

Graf1-vpliv-kanalov

Vir: Shopper’s Mind Slovenija 2015, Ceneje & Valicon, n=5.055

Deli

Arhiv