Deli

Uporaba povezane digitalne televizije raste. V ZDA za letošnje leto pričakujejo 8,1-odstotno rast v primerjavi z lanskim letom.

Povezana televizija je nova zvezda oglaševalske tehnologije - iPROM - Novice iz sveta

Ponudniki oglaševalske tehnologije iščejo način, kako priti iz trenutne komodizacije, v katero so ujeti. Menijo, da je povezana (linearna in digitalna) televizija pravi način za dosego tega cilja, kažejo izsledki dogajanja na konferenci Dmexco (Digital Marketing Expo & Conference), ki je potekala v Kölnu.

eMarketer ocenjuje, da bo v ZDA v letošnjem letu 182,6 milijona uporabnikov povezane televizije, kar predstavlja 55 odstotkov populacije. V primerjavi z lanskim letom to predstavlja 8,1-odstotno rast. Oglaševalci, kot je Maserati, sicer vlagajo v možnosti povezane televizije, a se še vedno soočajo z izzivi ciljanja tega rastočega občinstva na različnih zaslonih/ napravah (cross device targeting).

Sizmek na primer razvija enotno platformo za oglaševalce, kjer bodo lahko zakupili linearen, naslovljiv in povezan televizijski inventar iz platform za ponudnike Telaria, SpotX in Freewheel.

Ponudniki televizijskih programov se želijo hitro premakniti k vsebinam na OTT platformah ter na ta način ostati konkurenčni velikim platformam, kot so YouTube, Facebook in vedno bolj tudi Netflix. A če bodo viri video inventarja ostali premijski, bi se lahko trg zasičil s poceni inventarjem, kot se je zgodilo s prikaznimi oglasi.

Izzivi povezane televizije

Povezana televizija ima še vedno težave tudi z rastjo obsega, še posebej na trgih, kot je Združeno kraljestvo. V bližnji prihodnosti bo v Združenem kraljestvu obseg oglaševalsko relevantnega inventarja vedno gravitiral okrog inventarja generiranega prekoTV-vmesnikaali Freeview vmesnika (setup box), hkrati pa se ne pričakuje večjega vsebinskega vpliva gledalcev gledalcev, ki spremljajo televizijo prek številnih aplikacij, navkljub vse večjem trendu premika tehnologij v smeri konzumpcije televizije na različnih napravah..

Na Dmexcu je bilo še videti, kot da v modelu oglaševalske tehnologije manjka preglednosti. Ni videti, da bi želeli ponudniki na tem področju razrešiti nered, ki vlada v dobavni verigi. Svetovno združenje oglaševalcev (WFA) ima na primer medijski statut za večjo transparentnost ekosistema, a nekateri ponudniki oglaševalske tehnologije teh načel še niso podpisali.

»Napovedana in edino logična evolucija klasične televizije se odvija v polnem zamahu. Televizijske metrike in načini merjenja, se formirajo na digitalnih metrikah, distribucija vsebine se odvija digitalno in kar velja pričakovati je, da se bo tudi digitalna oglaševalska tehnologija integrirala v televizijski ekosistem. V iPROMu se tega trenda zavedamo že dolgo in zato smo že pred časom pričeli z adaptacijo iPROM AdServer ter ostalih tehnologij. Naš cilj je trgu ponuditi transparentnosti in centralizacijo »cross platform« upravljanja oglaševalskega prostora ter kampanij, kjer, do sedaj ločeni ekosistemi niso izolirani temveč ponujajo pregledno, sinergično učinkovito okolje za doseganje maksimalnih rezultatov komunikacije«, pojasnjuje Igor Mali, operativni direktor v iPROMu.

Deli

Arhiv