Deli

Le z boljšimi podatki o kupcih, kot so zgodovina nakupov in mnenja na družbenih omrežjih, lahko maloprodajna podjetja zagotovijo odlično nakupno izkušnjo.

Podatki v središču vodstvenih premikov v maloprodaji - iPROM - Novice iz sveta

Novica, da je velika maloprodajna veriga preuredila svojo organizacijsko strukturo, običajno ni deležna večje pozornosti. Toda pred nekaj meseci je ameriški trgovec z elektroniko Best Buy napovedal, da bo prestrukturiral svojo marketinško ekipo pod novo direktorsko vlogo, in sicer pod glavnim direktorjem za maloprodajno trženje. Čeprav je potezo deloma narekovalo tudi zniževanje stroškov, v večji meri odraža novo razmerje strokovnjakov za marketing in maloprodajno trženje s podatki o strankah.

Strokovnjaki za marketing in maloprodajno trženje ne morejo delovati ločeni

Tradicionalno so imeli strokovnjaki za marketing in maloprodajno trženje odgovorne, vendar ločene pristojnosti.

Strokovnjaki za maloprodajno trženje so določali asortima izdelkov in nakupno izkušnjo ter tako oblikovali nakupne odločitve in ustvarjali cenovni pritisk na proizvajalce v primeru zalog. Redko so zbirali povratne informacije od končnih kupcev, saj so prihodnje nabavne odločitve utemeljevali na zgodovinskih trendih. Na drugi strani so strokovnjaki za marketing skrbeli za blagovne znamke in izvajali obsežne oglaševalske in promocijske kampanje, čeprav pogosto niso razumeli, zakaj dosegajo zgolj enoštevilčne stopnje konverzij.

Podatki povezujejo izdelke, cene in promocije

V obdobju povratnih informacij iz družabnih medijev je dvosmerna komunikacija vplivnejša kot kadarkoli prej. Vrednosti in sprejemljive cene izdelka namreč na koncu ne določata trgovec ali proizvajalec, temveč kolektivna kupna moč potrošnikov.

Maloprodajna podjetja morajo, da bi postala h kupcem usmerjene organizacije, prevetriti svoje notranje procese s prehodom na algoritemske pristope. Postavitev podatkov v ospredje odločanja jim namreč omogoča, da se na potrebe strank odzivajo s prilagojenimi ponudbami. Z uporabo orodij, ki združujejo makro trende in sledenje mnenjem v družabnih omrežjih na ravni posameznega izdelka, lahko napovedujejo povpraševanje, natančno določijo izjemno izkušnjo, ki jo stranke iščejo, in postavijo v ospredje povratne informacije o izdelku. S temi podatki strokovnjaki za maloprodajno trženje v vsakem trenutku poznajo potrebe kupcev, kar jim omogoča sprotno prilagajanje asortimaja, strokovnjaki za marketing pa lahko okrepijo svoje marketinške napore s kampanjami, ki izpostavijo glas posameznih kupcev (vplivnežev) ter se tako na bolj pristen način povežejo s kupci.

»Nove tehnologije in podatki (oz. zbiranje podatkov) pomembno vplivajo na razumevanje potrošnikov ter omogočajo bolj usmerjeno in prilagojeno komunikacijo, ki je ključ do izboljšanja poslovnih rezultatov. Temu se prilagajajo tudi marketinške strategije, poslovni procesi in celo kadrovska struktura. Npr. spletni gigant Amazon že danes uporablja obdelane podatke za prilagoditev ponudbe, cene in oglaševalske aktivnosti,« dodaja Leon Brenčič, direktor odnosov z naročniki v podjetju iPROM.

Deli

Arhiv