Deli

Zaradi hitrih sprememb trga na dolgi rok stroškov za vzdrževanje sistema nikoli ne moremo v celoti predvideti. A vendar nekaj zagotovo drži: k cenovni racionalizaciji projekta in enostavnosti njegovega vzdrževanja bo najbolj doprinesla ravno dobra arhitektura.

Naj-vas-stroski-vzdrzevanja-sistema-ne presenetijo-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Nejc-Lepen

Kot sem pojasnil v prejšnjih zapisih, nam lahko premišljeno načrtovanje arhitekture sistema pomaga pri stroškovnem prihranku za vzdrževanje in nadgradnje platforme – to pa je izrednega pomena, če vemo, da slednji živi ravno tako dolgo, kot aplikacija sama.

Kako pomembno je vzdrževanje platforme?

Vzdrževanje platforme ima isto življenjsko dobo kot aplikacija sama. V njenih prvih razvojnih fazah je lahko vzdrževanje enostavno, kar pomeni, da lahko razvijalci sistem hitro nadgradijo z novimi funkcionalnostmi. V kasnejših fazah razvoja pa lahko nove nadgradnje, ki niso bile načrtovane, predstavljajo težavo in povzroči jo konfliktne spremembe v kombinaciji z že obstoječo kodo.

Kako zagotovimo njeno pravilno vzdrževanje?

Dobra postavitev arhitekture v vsakem začetku razvoja nam omogoči, da lahko aplikacijo oz. platformo spreminjamo z minimalnimi konflikti na obstoječe funkcionalnosti. To pa poenostavljeno pomeni, da pri vsaki nadgradnji načrtno spremenimo le tisti del, ki potrebuje posodobitev, brez da bi s posegom vplivali na spremembo celote.

Če povzamem, je dobra arhitektura sistema tista, ki zagotovi, da:

  • dodajanje novih funkcionalnosti ne povzroči velikih sprememb v primarni kodi,
  • spremembe v enem segmentu aplikacije ne povzročajo sprememb v katerem koli drugem delu aplikacije,
  • testiranje aplikacije ostane enostavno in se bistveno ne spremeni z dodajanjem novih funkcionalnosti.

Skladno s tem pa je dober načrtovalec tisti, ki bo že v začetku razvoja predvidel morebitne spremembe in poskrbel za optimizacijo stroškov in aplikacije same.

Deli

Deli prispevek prek e-pošte

Prepišite znake
captcha

O avtorju

Nejc Lepen je v iPROM-u zaposlen kot direktor razvojnega oddelka. Njegova ekipa programerjev je zaslužna za razvoj vodilnih novih tehnologij in rešitev – med drugim tudi za upravljanje in nadgradnje oglasnega strežnika iPROM AdServer, ki spada v sam vrh programskih rešitev za upravljanje oglaševanja v digitalnih medijih. Obenem je Nejc tudi administrator iPROM-ove pisarne v oblaku in vodja internega CRM sistema iPROM Intranet, ki našim zaposlenim poenostavljata komunikacijo in omogočata večjo fleksibilnost pri delu ter lokacijsko neodvistnost. Z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem je nepogrešljiv člen pri vseh ključnih razvojnih projektih, ki jih iPROM izvaja za naročnike na domačem in tujih trgih.

Vsi prispevki avtorja