Deli

Instagram TV ali krajše IGTV je nova funkcija na Instagramu, ki ustvarjalcem video posnetkov omogoča distribucijo daljših video posnetkov v sklopu omenjenega družbenega omrežja.

Instagram predstavlja novo video platformo IGTV - iPROM - Novice iz sveta

Instagram je doslej že omogočal objavo video posnetkov, in sicer kot objavo dolžine do 60 sekund na omrežju Instagram ali kot objavo video posnetka dolžine do 15 sekund v funkciji Stories. Od sedaj je mogoča tudi objava video posnetka na IGTV, ki lahko traja tudi do 60 minut, prikazan pa bo navpično v celozaslonskem načinu.

Z novo funkcijo IGTV Instagram konkurira družbenemu omrežju YouTube in YouTube zvezdnikom, zlasti video blogerjem oz. t. i. vlogerjem, z navpičnim video formatom pa tudi družbenemu omrežju Snapchat, ki je dal velik poudarek vsebinam vplivnežev preko funkcije Snapchat Discover.

Ob novosti se poraja vprašanje, ali bodo uporabniki Instagrama dejansko gledali videoposnetke, ki trajajo dlje kot minuto ali dve. Instagram ustvarjalcem video vsebin svetuje, da se odločijo za videoposnetke v dolžini do 10 minut.

Na Instagramu je od vseh objav, ki so jih objavile blagovne znamke, približno 4 odstotke video posnetkov in ta odstotek nekako ostaja enak skozi daljše časovno obdobje. Zgodba pa je nekoliko drugačna pri funkciji Instagram Stories, kjer uporaba videoposnetkov s strani blagovnih znamk raste. Število sponzoriranih objav se je namreč od oktobra lani povečalo za 63 odstotkov.

So blagovne znamke že pričele uporabljati IGTV?

Nova funkcija IGTV sicer vsakemu uporabniku omogoča, da nastavi svoj kanal IGTV in objavi video vsebino, a je bila osnovna zamisel pri razvoju nove funkcije, da se uporabnikom omogoči ogled vsebin zvezdnikov, kot so Kim Kardashian West, Selena Gomez, Kevin Hart ter zvezdniki družbenih omrežij, kot sta King Bach in Ninja.

Nove funkcije pa seveda niso spregledale blagovne znamke, kot so Chipotle, Nike, Netflix, Warby Parker, Trader Joe’s, Everlane in Gucci, ki že preizkušajo novo funkcijo IGTV z različnimi prilagojenimi vsebinami, ki segajo od enkratnih objav do intervjujev z vplivneži. Medtem ko večina blagovnih znamk le preoblikuje vsebino, ki jo uporabljajo za funkcijo Stories, pa nekatere blagovne znamke ustvarjajo povsem novo vsebino za nov kanal.

Objavljanje na IGTV je razmeroma preprosto predstavlja in dober način za pridobivanje ogledov, saj kanal še ni preplavljen z vsebinami.

Vseeno pa je IGTV še v preizkusni fazi in ima nekatere pomanjkljivosti. Nekatere oglaševalce skrbi, da so na voljo le omejene možnosti iskanja. Videoposnetki na IGTV so sicer razdeljeni po oddelkih glede na interese uporabnika, glede na račune, ki jim uporabnik sledi, in glede na najbolj priljubljene videoposnetke. Uporabniki lahko poiščejo posamezne ustvarjalce, vendar zaenkrat še ni možnosti iskanja vsebine na podlagi žanra ali teme.

Zaenkrat IGTV ne prikazuje oglasov, vendar je predstavnik Instagrama dejal, da se bo to morda v prihodnosti spremenilo. Na Instagramu namreč že preučujejo in preizkušajo načine, s katerimi lahko ustvarjalcem pomagajo pri monetizaciji.

Deli

Arhiv