Deli

Blagovne znamke iz skupine »blago široke potrošnje« vlagajo več in več sredstev v digitalno oglaševanje. Kraftov direktor je povedal: »Digitalna marketinška skupina v našem podjetju je v letu 2013 prihranila 80 milijonov ameriških dolarjev, saj so uspeli doseči enake ali še kvalitetnejše prikaze oglasov pri nižjih stroških.«

Za večino podjetij iz skupine »blago široke potrošnje« je digital že ali pa bo kmalu prehitel oglaševanje v revijah in bo tako na drugem mestu takoj za TV-jem. Pri nekaterih bo kmalu postal celo številka 1.

Izvršni direktorji Procter & Gamble Co. In Mondelez International pravijo, da že sedaj namenjajo četrtino medijskega budžeta digitalu, delež pa bo samo še rasel. Mendelez International se je zavezal, da bo polovico medijskega budžeta Severne Amerike namenil digitalu do leta 2016, saj mu prinaša dvakrat višji ROI kot drugi mediji.

Pri L’Orealu danes v digital vlagajo 12 odstotkov globalnega marketinškega proračuna, direktor General Millsa pa pravi, da so dvignili vložke v digital z 8 v letu 2008, na 17 odstotkov v letu 2013.

Podjetje Procter & Gamble vlaga 35 odstotkov celotnega marketinškega proračuna v digitalne medije. Vodilni delavci v podjetju pravijo, da prek digitalnih medijev hitreje dosežejo svoje kupce in hitreje pridejo do njihovih odzivov. Sicer pa so blagovne znamke, ki imajo največje proračune za digital, Pampers, Secret in Old Spice.

Nielsnova raziskava je še pokazala, da so prikazi in ne kliki tisti, ki generirajo prodajo CPG izdelkov v fizičnih trgovinah.

PRIMERI DIGITALNIH OGLAŠEVALSKIH AKCIJ

Da pa ne ostanemo zgolj pri številkah, si v nadaljevanju poglejmo nekaj izvirnih digitalnih oglaševalskih akcij, ki so jih v zadnjem času izvedli proizvajalci blaga široke potrošnje.

Blagovna znamka krekerjev Ritz si je za lanskoletni praznični čas omislila svojo veliko praznično parado. Gre za oglaševalsko akcijo, v kateri so želeli ključne stresne trenutke, kot so krasitev hiše, priprava obrokov, zavijanje daril in organizacija potovanj, spremeniti v prijetne.

Digitalna parada je potovala od zahvalnega dne do božiča in je vključevala zabavo, hrano, nakupovanje, popuste in recepte. Poleg tega so si lahko uporabniki zgradili svoje plovilo za digitalno parado, na katerega so lahko dodajali praznične predmete, kot so kolesa, krila, živali, baloni, zvonci, rože, snežinke, kape in celo zaročne prstane. Poleg tega pa so pri Ritzu posneli tudi video, v katerem je bilo prikazano, kako lahko sicer zoprno opravilo zavijanja daril postane zelo zabavno. V manj kot tednu dni od začetka prikazovanja je video zabeležil prek 53.000 ogledov.

Boj-proizvajalcev-blaga-široke-potrošnje-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Nina-Bilban

Coca-Cola je izvedla svojo prvo oglaševalsko akcijo, ki je vključevala zgolj digitalne kanale, imenuje pa se »The AHH Effect«. Akcija, ki je vključevala predvsem mobilno oglaševanje, je nagovarjala najstnike, ki si želijo hitrih in kratkih informacij, telefoni pa so njihova prva izbira (ne več televizija). Po besedah Pia Schunkerja, podpredsednika oddelka za integrirane marketinške komunikacije pri Coca-Coli, ta oglaševalska akcija nakazuje način, kako bodo od sedaj v tem podjetju ustvarjali marketinške vsebine.

Za Coke Zero so pri Coca-Coli pripravili posebno tekmovanje za uporabnike Facebooka in Twitterja, v kateri so lahko sami oblikovali smešne puloverje za praznične dni. V ta namen so pripravili mikro stran Coke Zero Sweater Generator. Tam so lahko uporabniki določili obliko, barvo, vzorce in slike, ki so jih želeli imeti na puloverju, nato pa so prosili svoje FB prijatelje in Twitter sledilce, naj glasujejo za njihovo kreacijo. Prvega decembra so 100 najboljših puloverjev dejansko tudi izdelali in jih poslali zmagovalcem.

V še eni praznični oglaševalski akciji podjetja Wilkinson Sword so božička ugrabili nezadovoljni palčki, saj bi radi poudarili pomembnost njihove vloge pri božiču. Odpeljali so ga na neznano lokacijo, kjer so ga zvezali in med seboj razpravljali, ali naj Božička obrijejo, saj tako ali tako dela smo en dan v letu. Na tej točki so prišli na vrsto internetni uporabniki, ki so se morali odločiti, ali naj palčki Božička obrijejo ali naj ga vendarle osvobodijo. V ta namen so pri Wilkinsonu uporabili tudi dva hashtaga #IshavedSanta in #IsavedSanta. Video si lahko ogledate tukaj in se tudi sami odločite, kaj bi naredili vi.

Več vloženega denarja in kreativne oglaševalske akcije, ki jih v zadnjih letih izvajajo blagovne znamke iz skupine »blago široke potrošnje«, kažejo na to, da so oglaševalci začeli nagovarjati potrošnike tam, kjer so, v digitalnih medijih. S tem pa se je boj za potrošnike preselil tja.

Deli

O avtorju

Nina Bilban, specialistka za področje trženjskega komuniciranja, je bila več kot deset let nepogrešljivi del iPROM ekipe. Univerzitetna diplomirana komunikologinja je s svojim diplomskim delom »Uporabniško usmerjeno oglaševanje v internetu« zaorala ledino na področju oglaševanja z vedenjskimi vzorci uporabnikov interneta in mu ponudila izjemno teoretsko osnovo. Podjetju se je pridružila kot skrbnica ključnih kupcev in večjim podjetjem svetovala pri strateškem uvajanju digitala v marketinške strategije. Radovednost ter želja po osvajanju novih področij sta jo kasneje vodili do tega, da je v iPROM-u prevzela funkcijo vodje marketinga in odnosov z javnostmi, kjer je skrbela za ugled in celostno podobo podjetja v javnosti. S temeljitim poznavanjem komunikacijskih orodij in inovativnih rešitev spletnega komuniciranja je bila Nina obenem vodja iPROM Akademije, izobraževalnega centra odličnosti, ki povezuje tuje in slovensko znanje na področju komuniciranja in trženja z uporabo digitalnih medijev. Danes je zaposlena v marketingu družbe Spar.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv